Miklošičeva 5
LJUBLJANA
1000
Slovenija
info@delavska-hranilnica.si
Facebook Google+ Twitter Instagram

Investicijske prevare

Zavajajoče oglaševanje o donosnih investicijskih zaslužkih, zlasti s kriptovalutami, je vse bolj pogost pojav na družbenih omrežjih, spletnih straneh, forumih in v poštnih predalih. Najpogostejše žrtve pa so začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega vlaganja.

 

Neznancem, ki obljubljajo nadpovprečne donose ali vam želijo nakazati že zaslužen znesek, ne posredujte svojih osebnih dokumentov ter jim ne zaupajte prijavnih podatkov Rekono računa za dostop do spletne ali mobilne banke. Prav tako na njihovo pobudo ne nameščajte programov za oddaljeni dostop do vašega računalnika ali telefona (AnyDesk, Teamviewer, ipd.).

 

Investicijske prevare – kako potekajo?

Lažni oglasi - Na družbenih omrežjih naletite na oglas za vlaganje, v kriptovalute ali druge finančne naložbe. Ob kliku nanj vnesete svoje kontaktne podatke. Goljuf vas nato kontaktira po telefonu in vas prepriča o naložbi.


Poslovna priložnost - Goljuf vas pokliče in vas prepričuje o smotrnosti ter dobičkonosnosti investicije, tudi s prikazovanjem nerealno visokega donosa naložb preko lažne spletne strani. V večini primerov boste spremljali lepe donose vašega vloženega denarja in prevaro spoznali šele, ko na vašo zahtevo denarja ne bo mogoče dvigniti. Kljub želji po izplačilu se bodo celo pojavljali zahtevki za dodatna nakazila pod pretvezo, da bo potem mogoče izplačati celotni vloženi znesek.


Oseba, ki se izdaja za vašega prijatelja - Goljuf stopi v stik z vami po tem, ko mu je uspelo dobiti dostop do profilov vaših prijateljev na družbenih omrežjih. Ker menite, da komunicirate z zanesljivo osebo, ste lahko bolj dovzetni za to, da naložbo izvedete.

 

Na kaj bodite pozorni?

 • naložbe, ki ponujajo nerealno visoke stopnje donosa,
 • prikazovanje ponudbe kot akcijskega produkta, ki se kmalu izteče, in s tem spodbujanje k temu, da te naložbene priložnosti ne smete zamuditi,
 • zavajajoči oglasi so objavljeni na spletu ali družbenih omrežjih,
 • neželene (vsiljene) ponudbe, ki jih prejmete po elektronski pošti, družbenih omrežjih ali telefonu,
 • naložbene priložnosti vam lahko predstavijo:
  - goljufi, ki se predstavijo z identiteto vašega prijatelja;
  - osebe, ki ste jih spoznali izključno prek aplikacij za zmenke ali družbenih omrežij;
  - lažno podjetje za naložbe v kriptovalute.
 • goljufi zahtevajo prenos vaših zakonitih naložb v kriptovalute na alternativni kriptonaslov, ki je pod njihovim nadzorom.

 

Kako ravnati?

Skrbno raziščite in preverite ponudnika naložb v kriptovalute ali druge finančne naložbe pred nakazilom denarja. Preverite, ali ima ponudnik, komur boste nakazali denarna sredstva, ustrezno licenco za to dejavnost.


Če prejmete ponudbo za naložbo, ki naj bi vam jo poslal vaš prijatelj, preverite, ali je sporočilo resnično prišlo od njega.


Pred naložbo raziščite ozadje projekta in preverite, kdo sestavlja ekipo, ki stoji za projektom.


Natančno se pozanimajte o pogojih nakupa in lastništvu kriptovalute ali finančnega instrumenta.


Preverite, ali trgovalna platforma omogoča izplačila z namenom prenosa denarja iz trgovalnega računa na osebni račun, naredite test pred nakazilom večjega zneska. Če vam denarja iz trgovalnega računa ne uspe prenesti, prenehajte s trgovanjem oziroma trgovanje prenesite drugam, dogodek pa prijavite policiji.


Bodite previdni pri posameznikih, ki ste jih spoznali na aplikacijah za zmenke ali družbenih omrežjih in vas želijo prepričati o vlaganju v kriptovalute.


Bodite pozorni na neželene zahteve, ki vas spodbujajo k odpiranju novih kriptoračunov oziroma kriptodenarnic. Usmerile vas bodo k denarnicam, ki jih nadzorujejo goljufi.


Ob nakupu kriptovalute tega ne objavljajte na družbenih omrežjih, saj lahko s tem pritegnete pozornost prevarantov.


Če ste postali žrtev prevare, zadevo nemudoma prijavite policiji.

 

Več informacij lahko preberete na povezavi spodaj:
https://www.varninainternetu.si/ne-nasedajte-obljubam-o-bajnih-zasluzkih-na-kripto-trgovalnih-platformah/

 

KONTAKT