Miklošičeva 5
LJUBLJANA
1000
Slovenija
info@delavska-hranilnica.si
Facebook Google+ Twitter Instagram

Klici Microsoftove ali druge tehnične podpore

Ne nasedajte lažnim klicem neznancev, ki se vam predstavijo kot predstavniki podjetja Microsoft ali podobne tehnične podpore. Običajno vam povedo, da so njihovi sistemi zaznali nepravilnosti, okužbe, potek licenc in podobno, nato pa:

  • zahtevajo dostop do vašega računalnika z izgovorom nudenja pomoči,
    - po dostopu vam prikažejo lažna poročila o napakah, okužbah in podobno,
    - zahtevajo zmerno plačilo za storitev ter nato zahtevajo potrdilo o plačilu, oziroma pod drugačno pretvezo želijo, da se prijavite v spletno banko. Ker imajo dostop do vašega računalnika in po prijavi tudi spletne banke, izvedejo plačila iz vašega računa,
  • od vas želijo na drugačen način pridobiti osebne dokumente in plačilne podatke (podatke o plačilnih karticah, geslo za dostop do spletne banke, ipd.) za plačilo svojih storitev,
  • lahko vas tudi prepričujejo k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon oziroma osebni računalnik z namenom prestrezanja prijavnih in plačilnih mehanizmov, s čimer lahko izvajajo plačila iz vašega računa.

 

Kako ravnati?

  • komunikacijo v primeru takih klicev nemudoma prekinite,
  • če je prišlo do goljufivih plačil, zadevo nemudoma prijavite hranilnici in Policiji,
  • v kolikor ste posredovali goljufom kakršnekoli podatke vam svetujemo, da takoj preventivno zamenjate svoje geslo za Rekono uporabniški račun na uradni spletni strani www.rekono.si (Nadzorna plošča) in prekličete plačilne kartice, katerih podatke ste razkrili. V primeru razkritja plačilnih podatkov drugih ponudnikov s slednjim preverite možnosti glede zamenjave podatkov ali blokadi povezanih plačilnih storitev (podatki o računih finančnih storitev, kot so Paypall, kripto denarnice, ipd.).

 

Pozor!klici večinoma prihajajo iz tujine, zaznavamo pa tudi klice s »slovenskih telefonskih številk«, ki pa so praviloma ponarejene ter seveda preko spletnih platform in klepetalnic kot so Viber, WhatsApp in podobno. Klicatelji običajno govorijo v angleščini, včasih z močnim naglasom, zaznavamo pa tudi druge jezike. 

 

Več informacij lahko preberete na povezavi spodaj:
https://www.varninainternetu.si/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/

KONTAKT